Гостин уредник

Александриската гимназија и матурантите славеа во парк шумата Ведеа

Гостин уредник - Романија Во Александрија акцентот е на образованието и напредувањето на сите оние кои настојуваат да бидат подобри и кои сакаат да постигнат подобри резултати во училиштето. Како и до сега, месец мај, секоја година е посебен за матурантите од нашиот град. Како и секоја година, учениците од шест средни училишта од Александрија… Continue reading Александриската гимназија и матурантите славеа во парк шумата Ведеа

Гостин уредник

Град од соништата

Гостин уредник - Романија Градското собрание на Александрија започна со проектот за обнувување на тротораите во улицата Либерти, позната како пешачки центар или централна улица. Реконфигуриње на зелените површини со трева, цвеќе, дрвја и жбунови исто така е идеа на Градското собрание. Ќе бидат поставени и нов учичен мебел, корпи за отпадоци, киосци и куќички… Continue reading Град од соништата

Гостин уредник

Во Алекснадрија пристигнаа деца од Украина

Гостин уредник - Романија Како резултат на агресијата на Русија врз Украиниа на 24 февриари 2022 година повеќе од 1,5 милиони луѓе ја напуштија Украина обидувајќи се да побегнат од војната. Голем број на овие луѓе побара засолниште во соседните земји - Полска, Унгарија, Република Молдавија и Романија. Милиони деца ја напуштија Украина, многу од… Continue reading Во Алекснадрија пристигнаа деца од Украина

Вести

Третата и воедно последна размена од нашиот Еразмус+ проект „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“

Оваа размена се оддржуваше од 30.05.2022 до 03.06.2022 во малото градче Александрија, Романија. Главната тема кај овие работилници беше околу тоа што е позади новостите и сензационализам. На оваа размена учествуваа учениците: Лука Ѓуриќ, Ана Гривчевска, Горјан Азманов, Ева Ѓуриќ и Карло Тодоровски, и наставниците: Љубица Ружинска и Валентина Петрова. Првиот ден започна во нивното… Continue reading Третата и воедно последна размена од нашиот Еразмус+ проект „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“

Гостин уредник

Што беше тоа Југославија

Гостин уредник - Србија Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ) или подобро позната како Југославија беше основана во 1963 година. Се сосоеше од 6 републики: Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија. Површината на тогашната Југославија изнесуваше 255.000 км2. Во нејзе живееа близу 20.000.000 жители. Југославија беше позната по тоа што имаше пет… Continue reading Што беше тоа Југославија

Гостин уредник

Што сакаме да „ископираме од нашите соседи од Северна Македонија

Гостин уредник - Србија Со помош на проектот Еразмус+ „Млади новинари на денешницата, одговорни дигитални граѓани на иднината“, моите пријатели и јас можевме да ја посетиме Северна Македонија од 10 до 16 април и да запознаеме многу нови пријатели. Во училиштето ООУ „Лазо Ангеловски“ може да се видат многу убави работи, но ни привлекоа неколку… Continue reading Што сакаме да „ископираме од нашите соседи од Северна Македонија

Гостин уредник

Млади новинари на денешницата – одговорни граѓани на иднината – размена на ученици, 22-ри март, 2022 година

Гостин уредник - Србија Денеска продолживме со нашите активности од проектот во прекрасниот простор на Бизнис Инкубаторскиот Центар во Крушевац. Работилницата на тема лажни вести ја одржа Илија Јовановиќ, предавач од Едукативниот Центар. Учениците пристапија и работеа со голем ентузијазам и ја презентираа својата групна работа.       По завршувањето на работилницата, целата група отиде на обиколка… Continue reading Млади новинари на денешницата – одговорни граѓани на иднината – размена на ученици, 22-ри март, 2022 година

Занимливости

Убави места за посета во летниот период

Крф, Грција Крф е остров кој се наоѓа во Јонското море во западниот дел на Грција. Овој остров изобилува со убави песочни плажи и чисто море, поради тоа е доста посетен остров. На Крф не доаѓаат туристи само од околните држави, туку и од цела Европа, исто така аеродромот во Крф се смета за најпрометен… Continue reading Убави места за посета во летниот период

Занимливости

Што е силуета и кој ја измислил? 

Пред да ги измислат фотоапаратите луѓето во тоа време плаќале за да им цртаат портрети. Во 1700-тите Етјен де Силует ги измислил силуетите (силуети се надворешните контури на сенката на некој предмет). Тие биле поевтини.  Тој ги правел силуетите со тоа што ставал некој човек во темна просторија, а позади него имало некој извор на… Continue reading Што е силуета и кој ја измислил? 

Занимливости

Тајните богатства на Македонија – Водопади

Македонија крие многу убави места кои изгледаат како да се излезени од бајките. Во нив спаѓаат и водопадите, едни од најфасцинантните природни убавини, кои природата најчесто ги крие од очите на јавноста. Секоја прошетка до некој од водопадите е посебна аватура, единствено доживување.  Во областа Азот во пазувите на планината Јакупица се наоѓаат водопадите на… Continue reading Тајните богатства на Македонија – Водопади