Вести

Третата и воедно последна размена од нашиот Еразмус+ проект „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“

Оваа размена се оддржуваше од 30.05.2022 до 03.06.2022 во малото градче Александрија, Романија. Главната тема кај овие работилници беше околу тоа што е позади новостите и сензационализам. На оваа размена учествуваа учениците: Лука Ѓуриќ, Ана Гривчевска, Горјан Азманов, Ева Ѓуриќ и Карло Тодоровски, и наставниците: Љубица Ружинска и Валентина Петрова. Првиот ден започна во нивното… Continue reading Третата и воедно последна размена од нашиот Еразмус+ проект „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“

Занимливости

Убави места за посета во летниот период

Крф, Грција Крф е остров кој се наоѓа во Јонското море во западниот дел на Грција. Овој остров изобилува со убави песочни плажи и чисто море, поради тоа е доста посетен остров. На Крф не доаѓаат туристи само од околните држави, туку и од цела Европа, исто така аеродромот во Крф се смета за најпрометен… Continue reading Убави места за посета во летниот период

Занимливости

Што е силуета и кој ја измислил? 

Пред да ги измислат фотоапаратите луѓето во тоа време плаќале за да им цртаат портрети. Во 1700-тите Етјен де Силует ги измислил силуетите (силуети се надворешните контури на сенката на некој предмет). Тие биле поевтини.  Тој ги правел силуетите со тоа што ставал некој човек во темна просторија, а позади него имало некој извор на… Continue reading Што е силуета и кој ја измислил? 

Занимливости

Тајните богатства на Македонија – Водопади

Македонија крие многу убави места кои изгледаат како да се излезени од бајките. Во нив спаѓаат и водопадите, едни од најфасцинантните природни убавини, кои природата најчесто ги крие од очите на јавноста. Секоја прошетка до некој од водопадите е посебна аватура, единствено доживување.  Во областа Азот во пазувите на планината Јакупица се наоѓаат водопадите на… Continue reading Тајните богатства на Македонија – Водопади

Занимливости

Заборавеното сидро во центарот на Скопје

Во близина на плоштадот во центарот на Скопје, под Камениот мост има големо сидро кое секој ден го поминуваме, но не го приметуваме.  Сидрото од бродот Скопје, кое сега рѓосано и заборавено стои под Камениот мост. Тоа е донесено таму пред 10 години и е оставено така од страна на надлежните органи на Скопје. Никој… Continue reading Заборавеното сидро во центарот на Скопје

Занимливости

Рециклирање  облека

Кога станува збор за рециклирање на некој производ тоа значи дека тој производ повеќе не е корисен, туку е отпад на кој што му се дава можност повторно да се користи и да му се даде втор живот. Најголем акцент се става на рециклирање на хартија, пластика, стакло итн. Луѓето забораваат  дека можеме да ја… Continue reading Рециклирање  облека

Занимливости

Седумте антички светски чуда

Седумте чуда на античкиот свет биле восхитувачки дела на познати архитекти и уметници од Блискиот Исток, Северна Африка и Јужна Европа. За овие таканаречани светски чуда има податоци и записи од античко време, а и од писатели од средниот век (не сите писатели го користеле терминот „чудо“ за да ги опишат). Античкиот писател Херодот, кој… Continue reading Седумте антички светски чуда

Занимливости

ШТО Е  ДИЗАЈН?

Дизајнот е применета уметност која се создава во процесот на донесување низа одлуки. Дизајнот се прави со одреден план, идеја и замисла. Целта на дизајнот е реализацијата на планот  или идејата. Личноста што се занимава со дизајн се нарекува  дизајнер. Видови дизајн: комуникациски дизајн                       … Continue reading ШТО Е  ДИЗАЈН?

Занимливости

Со постоењето на континентот Балканатолија пред 40 милиони години се објаснува еволуцијата на цицачите

Што е Балканатолија? Балканатолија претставува континент кој постоел пред 40 милиони години. Тој се наоѓал помеѓу Европа, Азија и Африка. Пред 34 милиони години, ооради намалување на морското ниво, биле формирани земјени мостови преку кои била создадена порта помеѓу Европа и Азија. Овој континент бил живеалиште на егзотичната фауна, а голем придонес за колонизацијата на… Continue reading Со постоењето на континентот Балканатолија пред 40 милиони години се објаснува еволуцијата на цицачите

Вести

Млади еко иноватори добија средства за реализација на решенија за заштита на водените ресурси

На 18 април 2022 година во Скопје се оддржана работилница за креативно размилсување, каде пет тима составени од деца и млади на возраст од 13 до 19 години добија по 120.000 денари за да го реализираат своето групно решение за да ги заштита и подобрување на ресурсите за вода во околините во кои живеат и… Continue reading Млади еко иноватори добија средства за реализација на решенија за заштита на водените ресурси