Занимливости

Убави места за посета во летниот период

Крф, Грција Крф е остров кој се наоѓа во Јонското море во западниот дел на Грција. Овој остров изобилува со убави песочни плажи и чисто море, поради тоа е доста посетен остров. На Крф не доаѓаат туристи само од околните држави, туку и од цела Европа, исто така аеродромот во Крф се смета за најпрометен… Continue reading Убави места за посета во летниот период

Занимливости

Што е силуета и кој ја измислил? 

Пред да ги измислат фотоапаратите луѓето во тоа време плаќале за да им цртаат портрети. Во 1700-тите Етјен де Силует ги измислил силуетите (силуети се надворешните контури на сенката на некој предмет). Тие биле поевтини.  Тој ги правел силуетите со тоа што ставал некој човек во темна просторија, а позади него имало некој извор на… Continue reading Што е силуета и кој ја измислил? 

Занимливости

Тајните богатства на Македонија – Водопади

Македонија крие многу убави места кои изгледаат како да се излезени од бајките. Во нив спаѓаат и водопадите, едни од најфасцинантните природни убавини, кои природата најчесто ги крие од очите на јавноста. Секоја прошетка до некој од водопадите е посебна аватура, единствено доживување.  Во областа Азот во пазувите на планината Јакупица се наоѓаат водопадите на… Continue reading Тајните богатства на Македонија – Водопади

Занимливости

Заборавеното сидро во центарот на Скопје

Во близина на плоштадот во центарот на Скопје, под Камениот мост има големо сидро кое секој ден го поминуваме, но не го приметуваме.  Сидрото од бродот Скопје, кое сега рѓосано и заборавено стои под Камениот мост. Тоа е донесено таму пред 10 години и е оставено така од страна на надлежните органи на Скопје. Никој… Continue reading Заборавеното сидро во центарот на Скопје

Занимливости

Рециклирање  облека

Кога станува збор за рециклирање на некој производ тоа значи дека тој производ повеќе не е корисен, туку е отпад на кој што му се дава можност повторно да се користи и да му се даде втор живот. Најголем акцент се става на рециклирање на хартија, пластика, стакло итн. Луѓето забораваат  дека можеме да ја… Continue reading Рециклирање  облека

Занимливости

Седумте антички светски чуда

Седумте чуда на античкиот свет биле восхитувачки дела на познати архитекти и уметници од Блискиот Исток, Северна Африка и Јужна Европа. За овие таканаречани светски чуда има податоци и записи од античко време, а и од писатели од средниот век (не сите писатели го користеле терминот „чудо“ за да ги опишат). Античкиот писател Херодот, кој… Continue reading Седумте антички светски чуда

Занимливости

ШТО Е  ДИЗАЈН?

Дизајнот е применета уметност која се создава во процесот на донесување низа одлуки. Дизајнот се прави со одреден план, идеја и замисла. Целта на дизајнот е реализацијата на планот  или идејата. Личноста што се занимава со дизајн се нарекува  дизајнер. Видови дизајн: комуникациски дизајн                       … Continue reading ШТО Е  ДИЗАЈН?

Занимливости

Со постоењето на континентот Балканатолија пред 40 милиони години се објаснува еволуцијата на цицачите

Што е Балканатолија? Балканатолија претставува континент кој постоел пред 40 милиони години. Тој се наоѓал помеѓу Европа, Азија и Африка. Пред 34 милиони години, ооради намалување на морското ниво, биле формирани земјени мостови преку кои била создадена порта помеѓу Европа и Азија. Овој континент бил живеалиште на егзотичната фауна, а голем придонес за колонизацијата на… Continue reading Со постоењето на континентот Балканатолија пред 40 милиони години се објаснува еволуцијата на цицачите

Занимливости

Што се ви е потребно за да чувате зајче како домашно милениче

Зајаците се многу често чувани како домашни миленици. Тие живеат од 7 до 10 години, но со правилна нега, исхрана и внимание можат да достигнат и 14 годишна возраст. Постојат неколку вида зајчиња, најчести се: Лавја Глава, Теди зајчињата и Американското зајче. Разликата помеѓу нив е нивната големина. Лавја Глава зајчињата растат многу малку. Нивниот… Continue reading Што се ви е потребно за да чувате зајче како домашно милениче

Занимливости

Како и каде, забавно и интересно да го поминете слободното време за викендите?

Луѓето  едвај чекаат да заврши работната недела и да уживаат во викендите, да одат на прошетка, на планина, во парк. Често се двоумат каде да отидат. Нашиот град изобилува со многу убави места каде што луѓето може да одат, да се опуштат, да уживаат со блиските или со пријателите. Освен тоа природата ни нуди убав… Continue reading Како и каде, забавно и интересно да го поминете слободното време за викендите?