Интервју

Ученици од нашето училиште учествуваа на летен камп во Латвија

Во рамките на нашиот Еразмус+ КА229 проектот „Поинакво образование во училницата во природа“ (Slow down education in the nature) беше одржана размена на ученици и наставници која се оддржа во период од 19-23.08.2021 година. На оваа мобилност учевствуваа наставници и ученици од четирите партнер училиште: Латвија, Естонија, Романија и Македонија. Од нашето училиште учевствуваа пет… Continue reading Ученици од нашето училиште учествуваа на летен камп во Латвија

Интервју

Стипендијата „Борис Трајковски“ и училиштето НОВА ќе ми овозможат да го развијам својот потенцијал и талент

НОВА е независно меѓународно училиште, сместено во Скопје. Условите за запишување во ова училиште опфаќаат солидно познавање на англиски јазик и математика, одличен успех од петто до осмо одделение, препораки од класен раководител и наставник по избор. При селекцијата на кандидатите се спроведуваат тестирања за проверка на знаењата по англиски јазик и математика, како и… Continue reading Стипендијата „Борис Трајковски“ и училиштето НОВА ќе ми овозможат да го развијам својот потенцијал и талент

Интервју

Марија Спасовска – талентирана млада пеачка која плени со својот моќен глас

Марија Спасовска е петнаесет годишно девојчето кое ја претставуваше Македонија на Детската евровизија во 2018 година каде што настапи со песната „Дома“ и се пласираше на 12-то место. Нејзината љубов кон музиката до ден денес не згаснува. Таа исто така свири на различни инструменти, а нејзиното хоби е да пее и да свири не само… Continue reading Марија Спасовска – талентирана млада пеачка која плени со својот моќен глас

Интервју

Решавање на долгогодишен проблем: доградба на училници

Во нашето училиштето ООУ „Лазо Ангеловски“ учат над илјада и четиристотини ученици, токму затоа училиштето се соочува со децениски проблем: огромен број ученици, а недоволен простор. Од тие причини во училиштето со години наставата се реализира во 3 смени во одделенска настава. После долги години се најде решение за овој проблем. Проектот за доградба и… Continue reading Решавање на долгогодишен проблем: доградба на училници

Интервју

Неверојатен успех на интеранционален натпревар од страна на ученичка од нашето училиште

8-та Меѓународна олимпијада по англиски јазик беше организирана од страна на Глобалната Асоцијација на Хипо во периодот од фебруари-октомври 2020 година и се состоеше од 3 квалификациски делови: прелиминарен круг, полуфинале и финале. Олимпијадата е меѓународен настан кој го промовира англиски јазик поттикнувајќи ги учениците од различни држави да се натпреваруваат во познавање на англиски… Continue reading Неверојатен успех на интеранционален натпревар од страна на ученичка од нашето училиште

Интервју

Ураните херои од серијата „Зоки Поки“

Секое време си носи свои херои. Така и нашето време носи модерни урбани херои. Ние како ученици имаме среќа токму во нашето време да се сними ТВ серија според омилената книга на многу деца, а тоа е приказната за „Зоки Поки“ на писателката Оливера Николова. Книгата „Зоки Поки“ за првпат е објавена во 1963 година,… Continue reading Ураните херои од серијата „Зоки Поки“

Интервју

Успесите на учениците во Лазо Ангеловски дури и во Корона пандемија

Една од ученичките од нашето училиште, која учествуваше на онлајн натпреварите кои се одржаа во последниот период и покрај Корона пандемијата, е Катерина Иванова од 8-6 одделение. Таа учествуваше на натпревар по биологија и освои 3 награда на регионалниот и на државниот натпревар. Ученичката која освои 1 награда на регионалниот и на државниот натпревар по… Continue reading Успесите на учениците во Лазо Ангеловски дури и во Корона пандемија

Интервју

Толку млад, а толку талентиран

Никола Тушевски, кој доаѓа од основното училиште „Глигор Прличев“ од населбата Железара, се истакнува со својот неверојатен талент. Oвој млад уметник, иако има само 12 години, полн е со мотивација, инспирација и амбиции. Л.А. ИН-форматор: Со кој вид техника работиш? Дали секој може да се занимава со неа? Никола: Жанрот на цртање со кој јас… Continue reading Толку млад, а толку талентиран

Интервју

Голем ЕРАЗМУС+ проект на училиштето „Лазо Ангеловски ”

Проектот „Креативни читатели“ беше започнат од страна на хрватското основно училиште „Јосип Козарац “ кое се наоѓа во Липовљани  на околу 70 км од Загреб мобилноста се случуваше од 14 до 18.10.2019 год., главниот град на Хрватска. Целта  на проектот  е да се подобрат вештините и мотивираноста за читање книги кај учениците. Наставничките Весна Стрезоска,… Continue reading Голем ЕРАЗМУС+ проект на училиштето „Лазо Ангеловски ”

Интервју

ЕРАЗМУС+ за Дигитални граѓани утре: ,,Бевме многу изморени, но презадоволни од активностите што ги имавме”

Во периодот од 21 до 25.10.2019 год. се одржа првата мобилност во рамките на КА229 проектот ,,Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре’’ во Загреб, Хрватска. Наставници од нашето училиште кои учествуваа во оваа мобилност се: Љубица Ружинска – наставник по англиски јазик, Валентина Петрова – наставник по македонски јазик, Марјан Куцулоски – наставник… Continue reading ЕРАЗМУС+ за Дигитални граѓани утре: ,,Бевме многу изморени, но презадоволни од активностите што ги имавме”