Гостин уредник

Александриската гимназија и матурантите славеа во парк шумата Ведеа

Гостин уредник - Романија Во Александрија акцентот е на образованието и напредувањето на сите оние кои настојуваат да бидат подобри и кои сакаат да постигнат подобри резултати во училиштето. Како и до сега, месец мај, секоја година е посебен за матурантите од нашиот град. Како и секоја година, учениците од шест средни училишта од Александрија… Continue reading Александриската гимназија и матурантите славеа во парк шумата Ведеа

Гостин уредник

Град од соништата

Гостин уредник - Романија Градското собрание на Александрија започна со проектот за обнувување на тротораите во улицата Либерти, позната како пешачки центар или централна улица. Реконфигуриње на зелените површини со трева, цвеќе, дрвја и жбунови исто така е идеа на Градското собрание. Ќе бидат поставени и нов учичен мебел, корпи за отпадоци, киосци и куќички… Continue reading Град од соништата

Гостин уредник

Во Алекснадрија пристигнаа деца од Украина

Гостин уредник - Романија Како резултат на агресијата на Русија врз Украиниа на 24 февриари 2022 година повеќе од 1,5 милиони луѓе ја напуштија Украина обидувајќи се да побегнат од војната. Голем број на овие луѓе побара засолниште во соседните земји - Полска, Унгарија, Република Молдавија и Романија. Милиони деца ја напуштија Украина, многу од… Continue reading Во Алекснадрија пристигнаа деца од Украина

Гостин уредник

Што беше тоа Југославија

Гостин уредник - Србија Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ) или подобро позната како Југославија беше основана во 1963 година. Се сосоеше од 6 републики: Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија. Површината на тогашната Југославија изнесуваше 255.000 км2. Во нејзе живееа близу 20.000.000 жители. Југославија беше позната по тоа што имаше пет… Continue reading Што беше тоа Југославија

Гостин уредник

Што сакаме да „ископираме од нашите соседи од Северна Македонија

Гостин уредник - Србија Со помош на проектот Еразмус+ „Млади новинари на денешницата, одговорни дигитални граѓани на иднината“, моите пријатели и јас можевме да ја посетиме Северна Македонија од 10 до 16 април и да запознаеме многу нови пријатели. Во училиштето ООУ „Лазо Ангеловски“ може да се видат многу убави работи, но ни привлекоа неколку… Continue reading Што сакаме да „ископираме од нашите соседи од Северна Македонија

Гостин уредник

Млади новинари на денешницата – одговорни граѓани на иднината – размена на ученици, 22-ри март, 2022 година

Гостин уредник - Србија Денеска продолживме со нашите активности од проектот во прекрасниот простор на Бизнис Инкубаторскиот Центар во Крушевац. Работилницата на тема лажни вести ја одржа Илија Јовановиќ, предавач од Едукативниот Центар. Учениците пристапија и работеа со голем ентузијазам и ја презентираа својата групна работа.       По завршувањето на работилницата, целата група отиде на обиколка… Continue reading Млади новинари на денешницата – одговорни граѓани на иднината – размена на ученици, 22-ри март, 2022 година

Гостин уредник

ЕРАЗМУС+ тимот во Португалија го подобрија своето знаење за онлајн безбедност

Гостин уредник - Хрватска Приватното училиште Атлантскиот колеџ од Сексиалин Португалија беше домаќин на втората мобилност во рамките на проектот Еразмус + S.O.S. – Зајакнете ја безбедноста на Интернет за студентите (Зајакнати знаења за онлајн безбедност). Мобилноста беше одржана од 9 до 13 мај, а основното училиште „Свети Петар Ореховец“ беше претставено од тим од… Continue reading ЕРАЗМУС+ тимот во Португалија го подобрија своето знаење за онлајн безбедност

Гостин уредник

Учениците собраа уште 76 килограми пластични капачиња

Гостин уредник - Хрватска Вкупно 76 килограми на пластични капачиња беа собрани во втората собирна акција оваа училишна година. Акцијата се одржа на 07.04.2022 година, а најголем број на пластични капачиња собраа учениците од четврто одделение. Тие собраа вкупно 12,5 килограми, а рекордер во собирање беше ученикот Стјепан Смољенец Југ. Тој собра вкупно 4,5 килограми… Continue reading Учениците собраа уште 76 килограми пластични капачиња

Гостин уредник

Еразмус+ мобилноста во Србија – незаборавно искуство

Гостин уредник - Хрватска Ќе се сеќавам на Еразмус + мобилноста во Србија (од 21-25 Март) по различните убави искуства, но онашто најмногу ми се допадна беше љубезноста на луѓето во градчињата кои ги посетивме. Откако слушнаа дека сме од Хрватска, сите беа многу љубезни и ни кажуваа кој град во Хрватска тие го посетиле,… Continue reading Еразмус+ мобилноста во Србија – незаборавно искуство

Гостин уредник

Еколозите од „Доситеј Обрадовиќ“ активно ја штитат и чуваат природата

Гостин уредник - Србија Заштитата на природата е збир на активности кои се спроведуваат за заштита на придодните добра и вредности. Најголем проблем, најчесто од глобални размери, е загадувањето кое со своите активности го предизвикува човекот (дивите депонии, загадувањето на водите и воздухот..). Наша задача е да го чуваме воздухот, водата, почвата, растителниот и животинскиот… Continue reading Еколозите од „Доситеј Обрадовиќ“ активно ја штитат и чуваат природата