Здравје

Мобилни и фиксни протези кај децата

Покрај кариесот кое е најчесто заболување кај децата,тие се сретнуваат и со аномалија во положбата на забите т.е „криви заби“. Причини за настанувањето можат да бидат повеќе. Најчесто е наследиот фактор но може да бидде и локална причина како цицање на прст, цицање на цуцла, лошо голтање. Исто така доколку се наследи тесна вилица од… Continue reading Мобилни и фиксни протези кај децата

Здравје

Превентива во Стоматологијата

Под превентива се подразбира преземање соодветни мерки за спречување на појава на дентален плак, кариес и болести на непцата. Кариесот е болест на денешницата, кој доведува до расипување на забите и нивно губење. Затоа е потребно да се превземе нешто за да се превенира неговото појавување. Мерките кои може да се превземат се: Правилно хигиена… Continue reading Превентива во Стоматологијата

Здравје

Нарушувања во исхраната со кои се соочуваат тинејџерите

Анорексијата обично се развива во детството, на возраст од 14 до 18 години, додека веројатноста за појава на булимија е повисоко после дваесетите години во животот. Анорексија Социјализираната и амбициозната девојка одеднаш станува оптеретена со пресметувањето на калории, губење на тежината односно не е задоволна со нејзиниоот изглед. Анорексијата и булимијата се нарушување на исхраната… Continue reading Нарушувања во исхраната со кои се соочуваат тинејџерите

Здравје

Омикрон – што треба да знаеме за оваа нова варијанта?

Дали има разлика во симптомите и дали има голем процент на мортален исход? Оваа нова варијанта се карактеризира со ублажени симптоми, односно тие се слични на предходните варианти, но не се толку сериозни и хоспитализацијата е значително намалена со што не се преполнети болничките одделенија. Најчесто можеме да препознаеме дека имаме Омикрон доколку не изгубиме… Continue reading Омикрон – што треба да знаеме за оваа нова варијанта?

Здравје

Шеќерна болест- Дијабетес

Што е дијабетес и зошто се појавува? Дијабетесот е хронично заболување кое се карактеризира со зголемени вредности на шеќер или гликоза во крвта. Гликозата во крвта е главниот извор на енергија и доаѓа од храната што ја јадеме. Нивото на гликоза во крвта е контролирано од инсулинот. Инсулинот е хормон кој е произведен од панкреасот.… Continue reading Шеќерна болест- Дијабетес