Култура

34-ти Саем на книгата

7.5.2022 го означи третиот ден од 34-тиот Саем на книгата, кој после две години се оддржа во познатата локација, спортскиот центар „Борис Трајковски“.  Саемот на книга е една од најзначајните културни манифестации во земјата, кој има најголемо количество на дела од домашни и странски автори, современи и класични литературни дела, стручна научна и белетристичка литература,… Continue reading 34-ти Саем на книгата

Култура

Тома – најпопуларниот балкански филм

„Тома“ е српски филм во кој се зборува за животот на безвременскиот пејач Тома Здравкович. Во него се зборува за болеста од која Тома не сака да се лечи бидејќи  нема да може да продолжи со кафанскиот живот. Тој е заболен од рак на простата, па затоа без соодветната терапија него му остануваат уште неколку… Continue reading Тома – најпопуларниот балкански филм

Култура

Поминаа 82 години од печатењето на „Бели мугри“ од Кочо Рацин

На денешен ден, на 25 ноември 1939 година, во Самобор е испечатена една од најзначајните стихозбирки за македонскиот народ. Тоа е стихозбирката „Бели мугри“ која изобилува со социјални песни од Коста Солев Рацин. Насловот на стихозбирката е симболичен пејзаж кој е посакуван од работниците, аргатите и сите експлоатирани луѓе. Тоа е ново утро, нов почеток,… Continue reading Поминаа 82 години од печатењето на „Бели мугри“ од Кочо Рацин

Култура

Вечни (Eternals), најновиот филм од Марвел Студиос

Eternals (Вечни) е американски филм за суперхерои од 2021 година, базиран на истоимената трка на Марвел Комикс. Многу луѓе беа возбудени за овој филм поради многу причини, најпрвин поради директорот на филмот, Клои Жао, кој е двоен добитник на Оскар. Друга причина за возбудата околу филмот е голема и разновидна актерска екипа (со ова вечни… Continue reading Вечни (Eternals), најновиот филм од Марвел Студиос

Култура

Изложба на Тхе Мичо во Португалија

Михајло Димитриевски познат по неговата работа како и Тхе Мичо е македонски автор на првиот долгометражен македонски цртан филм и арт-директор на „Светот на Биби“. Исто така, тој е автор на многу друштвени игри, стрипови, многубројни илустрации и анимирани филмови. Илустрациите на Михајло Димитриевски ќе бидат поставени во Вијана до Кастело до 2 ноември, како… Continue reading Изложба на Тхе Мичо во Португалија

Култура

Мајски оперски вечери одржани во 2021-та година

Мајските оперски вечери се долгогодишна традиција која се почитува секоја година уште од дамнешната 1972 година. Оваа година е 48-годишнината на постоењето на оваа респектирана музичко-сценска манифестација. Мајските оперски вечери секогаш започнуваат на 9-ти мај, а завршуваат на 31-ви мај. Со оглед на тоа што сме во време на пандемија, ова година Мајските оперски вечери… Continue reading Мајски оперски вечери одржани во 2021-та година

Култура

Инспирација за љубителите на книгите

Инспирирани од нашиот Еразмус+ КА229 проект „Креативни читатели“ спроведовме една анкета за сите љубители на книгите. Оваа анкета е составена од неколку прашања поврзани со досега прочитаните книги на учениците од ООУ„ Лазо Ангеловски“, Скопје.   Доколку сакате да дознаете повеќе за Еразмус+ КА229 проектот „Креативни читатели“ 2019-2022 посетете го следниов линк.  Во продолжение следуваат резултатите… Continue reading Инспирација за љубителите на книгите

Култура

Најголемиот христијански празник – Велигден

Се ближи најважниот христијански празник – Велигден кој го слави воскресението на Исус Христос по неговото распнување и докажувањето на неговата божествена моќ. Светото предание ни сведочи дека оваа црковна традиција се практикува од првиот век по Христа, односно уште во времето на светите апостоли – христови ученици. Велигден и празниците поврзани со него спаѓаат… Continue reading Најголемиот христијански празник – Велигден

Култура

Први април

Се шегуваме, се смееме, на тој убав и весел ден се трудиме некого и да развеселиме, но со една единствена цел- никого да не натажиме и навредиме. Тој ден е највеселиот ден во годината -Денот на шегата. Како се празнува Денот на шегата? Во најразлични земји од целиот свет, Денот на шегата секоја година се… Continue reading Први април

Култура

Сара Климоска избрана меѓу десетте најдобри, европски актери во подем

Агенцијата за филм на РСМ изјавува дека оваа година младата македонска актерка Сара Климоска е избрана како една од десетте европски актерски откритија – European Shooting Stars 2021 од страна на European Film Promotion. За оваа престижна награда е одбрана заедно со уште девет актерски имиња од Финска, Франција, Германија, Унгарија, Литванија, Ирска, Холандија, Португалија… Continue reading Сара Климоска избрана меѓу десетте најдобри, европски актери во подем