Актуелно

Третата и воедно последна размена од нашиот Еразмус+ проект „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“

Оваа размена се оддржуваше од 30.05.2022 до 03.06.2022 во малото градче Александрија, Романија. Главната тема кај овие работилници беше околу тоа што е позади новостите и сензационализам. На оваа размена учествуваа учениците: Лука Ѓуриќ, Ана Гривчевска, Горјан Азманов, Ева Ѓуриќ и Карло Тодоровски, и наставниците: Љубица Ружинска и Валентина Петрова. Првиот ден започна во нивното…

Прочитај повеќе

Што беше тоа Југославија

Гостин уредник – Србија Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ) или подобро позната како Југославија беше основана во 1963 година. Се сосоеше од 6 републики: Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија. Површината на тогашната Југославија изнесуваше 255.000 км2. Во нејзе живееа близу 20.000.000 жители. Југославија беше позната по тоа што имаше пет…

Прочитај повеќе

Што сакаме да „ископираме од нашите соседи од Северна Македонија

Гостин уредник – Србија Со помош на проектот Еразмус+ „Млади новинари на денешницата, одговорни дигитални граѓани на иднината“, моите пријатели и јас можевме да ја посетиме Северна Македонија од 10 до 16 април и да запознаеме многу нови пријатели. Во училиштето ООУ „Лазо Ангеловски“ може да се видат многу убави работи, но ни привлекоа неколку…

Прочитај повеќе

Млади новинари на денешницата – одговорни граѓани на иднината – размена на ученици, 22-ри март, 2022 година

Гостин уредник – Србија Денеска продолживме со нашите активности од проектот во прекрасниот простор на Бизнис Инкубаторскиот Центар во Крушевац. Работилницата на тема лажни вести ја одржа Илија Јовановиќ, предавач од Едукативниот Центар. Учениците пристапија и работеа со голем ентузијазам и ја презентираа својата групна работа.       По завршувањето на работилницата, целата група отиде на обиколка…

Прочитај повеќе

Убави места за посета во летниот период

Крф, Грција Крф е остров кој се наоѓа во Јонското море во западниот дел на Грција. Овој остров изобилува со убави песочни плажи и чисто море, поради тоа е доста посетен остров. На Крф не доаѓаат туристи само од околните држави, туку и од цела Европа, исто така аеродромот во Крф се смета за најпрометен…

Прочитај повеќе

Што е силуета и кој ја измислил? 

Пред да ги измислат фотоапаратите луѓето во тоа време плаќале за да им цртаат портрети. Во 1700-тите Етјен де Силует ги измислил силуетите (силуети се надворешните контури на сенката на некој предмет). Тие биле поевтини.  Тој ги правел силуетите со тоа што ставал некој човек во темна просторија, а позади него имало некој извор на…

Прочитај повеќе

Тајните богатства на Македонија – Водопади

Македонија крие многу убави места кои изгледаат како да се излезени од бајките. Во нив спаѓаат и водопадите, едни од најфасцинантните природни убавини, кои природата најчесто ги крие од очите на јавноста. Секоја прошетка до некој од водопадите е посебна аватура, единствено доживување.  Во областа Азот во пазувите на планината Јакупица се наоѓаат водопадите на…

Прочитај повеќе

ЕРАЗМУС+ тимот во Португалија го подобрија своето знаење за онлајн безбедност

Гостин уредник – Хрватска Приватното училиште Атлантскиот колеџ од Сексиалин Португалија беше домаќин на втората мобилност во рамките на проектот Еразмус + S.O.S. – Зајакнете ја безбедноста на Интернет за студентите (Зајакнати знаења за онлајн безбедност). Мобилноста беше одржана од 9 до 13 мај, а основното училиште „Свети Петар Ореховец“ беше претставено од тим од…

Прочитај повеќе

Заборавеното сидро во центарот на Скопје

Во близина на плоштадот во центарот на Скопје, под Камениот мост има големо сидро кое секој ден го поминуваме, но не го приметуваме.  Сидрото од бродот Скопје, кое сега рѓосано и заборавено стои под Камениот мост. Тоа е донесено таму пред 10 години и е оставено така од страна на надлежните органи на Скопје. Никој…

Прочитај повеќе

Рециклирање  облека

Кога станува збор за рециклирање на некој производ тоа значи дека тој производ повеќе не е корисен, туку е отпад на кој што му се дава можност повторно да се користи и да му се даде втор живот. Најголем акцент се става на рециклирање на хартија, пластика, стакло итн. Луѓето забораваат  дека можеме да ја…

Прочитај повеќе

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.